header_eleje header_atmenet header_kozepe header_vege

Hőszigetelés


Hőszigetelés

Felmerülhet a kérdés: hogyan is valósíthatjuk meg mindezt, amikor a válság begyűrűzött minden lakásba és építkezésre, felújításra is kevesebb jut? A válasz egyszerű, hiszen az EPS, expandált polisztirolok az épület bármely részén alkalmazhatók, egyszerűen beépíthetők, a lényeg, hogy a megfelelő anyagot a megfelelő helyre építsük be, és persze vastagon szigetelve, így fűtési költségek akár 60 százalékkal is csökkenthetők. Tehát nemcsak pénzt, hanem energiát is megtakaríthatunk. A Magyarországi EPS Hőszigetelő anyag Gyártók Egyesülete (MEPS) is a környezetbarát és energiatakarékos megoldások mellett kötelezte el magát, így építi velünk együtt a jövőt. A válasz: energiatakarékosan és 12cm vastagon


Míg korábban (alacsony fűtési költségek mellett) beérték a 3-4 cm vastagságú hőszigetelő réteggel, addig mára már a rendeletek is legalább 8 cm-t írnak elő (szomszédos, hasonló klímájú fejlett országokban ez minimum 9-10 cm), a fal fajtájától függően. Például kő, vasbeton, vagy mészhomok téglából, illetve B 30-as téglából készült ház hőszigetelésekor a szigetelő réteg ideális vastagsága átlagosan 12 cm. A MEPS szakértői is 10-15 cm vastag réteg alkalmazását javasolják. Ennél vastagabb szigetelés esetén már alacsony energiaszintű vagy passzívházakról beszélünk, mely építészeti szempontból is eltér, kevésbé elterjedt, környezetvédelmi szempontból azonban ideális. Egy átlagos családi házban tehát a legalább 10 cm vastag szigetelőréteggel akár 75.000 Ft is megtakarítható évente. Jól látszik, hogy a jó hőszigetelés 5-6év alatt behozza az árát, majd hosszú évekig szolgálja az ott lakókat.

EPS-sel
AZ EPS kiváló hőszigetelő tulajdonsága mellett megfelelően páraáteresztő, melyet nem lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen felújításkor nagyon fontos szempont ez is. Az EPS előnye még, hogy önhordó, közvetlenül terhelhető, ugyanakkor ragasztható, vakolathordó tulajdonsággal is bír. Azonos szilárdsági csoportba tartozó anyagokat tekintve a legkönnyebb. Tűzveszélyességi szempontból is kedvező jellemzői vannak, E osztályba sorolható, nincs égve csepegése és önkioltóként viselkedik. Ugyanakkor hozzájárul a fejlődéshez, hiszen homlokzatok hőszigetelésével a lakókörnyezetünket is szebbé tehetjük. Ezért használják hazánkban több mint 40 esztendeje, az Európai Unióban is teljesen elfogadott, engedélyezett és bevált EPS homlokzati hőszigetelések beépítése. Különböző vastagságú és összetételű falak hőszigetelési értékeinek összehasonlítására jó adat a hő átbocsátási tényező U (régebben k), W/m2K értéke. Minél kisebb az értéke, annál jobb hőszigetelő a fal. A táblázatból látható, hogy kisméretű tégla és B30 blokk U tényezői (tehát hőszigetelési képessége) megközelítően egyező, míg a korszerű falazóblokkok, mint például a Wienerberger gyár Porotherm téglák U értékei lényegesen kisebbek, tehát jobb a szigetelő képességük.

Falazat anyaga Hőszigetelés vastagsága
  Nincs 5cm 7cm 10cm 12cm
Kisméretű tömörtégla 1,42 0,5 0,4 0,31 0,27
B30 falazóblokk 1,46 0,52 0,41 0,31 0,27
Porotherm 30 N+F 0,5 0,32 0,28 0,23 0,21
Porotherm 38 N+F 0,42 0,28 0,25 0,2 0,18
Porotherm 38 HS 0,36 0,25 0,22 0,19 0,17
U értékek (W/m2K)

Magyarországon nagyszámban épültek sátortetős házak, melyek zömében kisméretű 38 cm-es fallal készültek, majd megjelentek a B30-as nagylyukú téglaépítésű házak, melyeknek sajnos eléggé alacsony a hőszigetelési értékűk. A mai energia árak miatt előtérbe kerültek a homlokzati hőszigetelő munkák, melyek nem csak szigetelnek, hanem díszítő szerepük is lehet. A homlokzat a ház dísze, amin a nikecel nemcsak szigetel, de szép ablakdíszek, könyöklő díszek, oszlopdíszek készíthetőek belőlük. Ellenkező vélemények alakultak ki, azzal kapcsolatban, hogy a szigetelés alatt nem "lélegzik" a fal, de ez sajnos kivitelezési problémákból adódik, ezért ezeket, a munkálatokat mindig szakemberrel végeztessük el. Egy rosszul ragasztott lap vagy dűbelezés centimétereket ronthat szigetelésén, ezért Békéscsabán és környékén ingyenes árajánlatot készítek és az épület paraméterei alapján szaktanácsot, nyújtok. Sokan különböző méretű szemcséjű nemes vakolattal díszítik a rendszert, melyre én sima glettelt felületet is kialakítok, ami a későbbi színváltoztatást lényegesen kedvezőbb áron lehet kivitelezni. Homlokzati munkáimat kérem, tekintse meg referenciáim között.

A mai energia árak miatt előtérbe kerültek a homlokzati hőszigetelő munkák, melyek nem csak szigetelnek, hanem díszítő szerepük is lehet. A homlokzat a ház dísze, amin a nikecel nemcsak szigetel, de szép ablakdíszek, könyöklő díszek, oszlopdíszek készíthetőek belőlük. Ellenkező vélemények alakultak ki, azzal kapcsolatban, hogy a szigetelés alatt nem "lélegzik" a fal, de ez sajnos kivitelezési problémákból adódik, ezért ezeket, a munkálatokat mindig szakemberrel végeztessük el. Egy rosszul ragasztott lap vagy dűbelezés centimétereket ronthat szigetelésén, ezért Békéscsabán és környékén ingyenes árajánlatot készítek és az épület paraméterei alapján szaktanácsot, nyújtok. Sokan különböző méretű szemcséjű nemes vakolattal díszítik a rendszert, melyre én sima glettelt felületet is kialakítok, ami a későbbi színváltoztatást lényegesen kedvezőbb áron lehet kivitelezni. Homlokzati munkáimat kérem, tekintse meg referenciáim között.

footer_eleje footer_atmenet footer_vege